Newsletter PTBRiO nr 76

Strefa b - Fair Trade

Jedzenie to gorący temat. Nagle wszyscy staliśmy się specjalistami od gotowania, przyprawiania  i fotografowania przygotowanych przez nas potraw. Coraz więcej czasu poświęcamy już nie tylko na same gotowanie ale też na zakupy. Miejsce zakupu ma dla nas coraz większe znaczenie. Kupujemy mądrze - część produktów w dyskoncie, część w drogim sklepie, część na bazarach. Aby zdobyć upragnione jajka, marchewkę czy oliwę jesteśmy gotowi jechać do zaprzyjaźnionego sprzedawcy przez pół miasta (a później opowiadać o tym znajomym przez kilka dni). Uważnie dobieramy produkty, zaczynamy czytać etykiety i przyglądać się ich składowi. Widać to nawet na fokusach - o czym by się nie rozmawiało w końcu i tak zawsze powraca wątek programu telewizyjnego "Wiem co jem". Tylko co właściwie znaczy, że 'wiem"? Czym są dla nas uważne zakupy? Na co zwracamy uwagę? Czy z równym zaangażowaniem przyglądamy się etykietom produktów spożywczych i metkom ubrań? Czy liczy się dla nas tylko jakość czy może też sposób powstania produktu? Z przeprowadzonych przez nas badań wynika, że ma on znaczenie jedynie dla niewielu.

Podczas ostatniego spotkania w ramach strefy b zastanawialiśmy się nad tym dlaczego wciąż tak małe znaczenie mają dla nas etyczne zakupy. Próbowaliśmy pokazać co dla nas, konsumentów, znaczy "etyczne kupowanie" i Fairtrade W dyskusji udział wzięli Błażej Popławski (Koalicja Sprawiedliwego Handlu), Dominika Maison (Dom Badawczy Maison), Natalia Puciato (laureatka konkursu zbadaj.to) Strefa b odbyła się  27 marca 2014 r., godz.18.00,  Państwomiasto, ul. Andersa 29 w Warszawie.