Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/virtualki/21072/kongresbadaczy/2017/modules/mod_bootstrapnav/helper.php on line 75

 

rytuały, narracje, tożsamość post-it, komunikacja marek

Piątek, godz. 10.30, sesja VI, sale A+B+C

,,Nowe średniowiecze”, czyli konsument jutra już był przedwczoraj



Krótki opis idei wystąpienia:

Wizja tego, że dzięki rozwojowi technologii staniemy się jako ludzie lepsi, fajniejsi, mądrzejsi, albo w ogóle inni okazała się mrzonką. Odchodzimy od wypracowanych w oświeceniu sposobów postępowania, czy mediów i związanego z nimi rozumowania, od ideałów postępu oraz działań, które wymagały wysiłku umysłowego i systematyki myślenia. Oświeceniowe myślenie wiązało się z dehumanizacją, oderwaniem od człowieka. Obecnie w społecznej masie konsumenckiej wracamy coraz bliżej naturalnego sposobu działania, jaki cechował konsumenta przedwczoraj, czyli konsumenta sfery oralnej, sterowanego modą albo poczuciem przynależności społecznej, dużo bardziej ulegającego swoim emocjom. Wróciło średniowiecze. Pokażemy, w jaki sposób nowe technologie i media to remedia na stare potrzeby – doświadczania, personalizacji, małej wioski. Zmieniający się konsument w krótkim okresie dekady może się wydawać różny od tego sprzed dwóch czy trzech dekad, ale spojrzenie szersze i głębsze pokaże, że dla badacza prawdziwymi kompetencjami jutra są klasyczne metody antropologii, wypracowane przed wiekiem. w tym kontekście omówimy zjawiska mediów społecznościowych, inteligentnego domu, VR itp.

Plan wystąpienia w punktach:

  1. Technologia i nowe możliwości nie zmieniły nas jako ludzi.
  2. Paradygmat oświecenia zaburzył naturalny sposób zaspokajania ludzkich potrzeb. Rozwój technologii doprowadził do powrotu w sferę oralno-wizualną, która zwiększa lepkość relacji.
  3. Jako ludzie zataczamy koło historii. Większość nowych wynalazków jest próbą zapewnienia sobie tego, co już było dostępne, ale jedynie dla nielicznych klas społecznych, albo utracone ze względu na rozrost wspólnot w ludzkich siedzibach. Nowe rytuały przygotowania jedzenia, szamanizmu i wioskowego życia odnajdują na powrót swoje utracone miejsce w ludzkim świecie.
  4. Ów dość wyraźny powrót powoduje, że do badania konsumentów jutra będą potrzebne stare, niemal zapomniane w potokach mód kategorie badawcze.

Opis korzyści:

Uczestnicy szerzej spojrzą na rozwój technologii i zobaczą, w jaki sposób technologia zaspokajając jedne potrzeby, pozbawia zaspokojenia innych, na co w sukurs przychodzi nowa technologia. Ukazany mechanizm powiąże potrzebę badania potrzeb i narracji, gdyż potrzeby ludzkie się nie zmieniają, a znajdują najkrótszą drogę do zaspokojenia w ramach obowiązującej narracji kulturowej. Wystąpienie prezentując codzienne przykłady odkryje nowe sposoby wykorzystanie nieco zmodyfikowanej wiedzy antropologicznej do badań nad konsumentem jutra.
Wasilewski JacekJacek
Wasilewski

Badacz kultury, konsultant, adiunkt
Narrative Impact, UW

Wykładowca uniwersytecki, dr hab., zajmuje się narracjami i badaniem kultury popularnej oraz znaczeniami w kulturze. Prowadzi warsztaty i szkolenia z metod storytellingowych. Autor książek Prowadzeni słowami oraz Opowieści o Polsce. Retoryka narracji. Twórca firmy Narrative impact zajmującej się badaniami spójności narracyjnej.

Bartnik TomekTomasz
Bartnik

Partner, strateg marketingowy, konsultant
O11E (One Eleven)

Partner w pracowni koncepcyjnej ONE ELEVEN. Na co dzień zajmuje się strategią i doradza klientom z bardzo różnorodnych branż w zakresie zarządzania markami, npd czy brandingu i komunikacji. Związany z marketingiem koncepcyjnym od ponad 17-tu lat. Wykłada. Publikuje. Juror konkursów branżowych (tj. Effie, Innovation etc.). Blisko współpracuje z SKM SAR.

Obszary badawcze:

inny, media, U&A (potrzeby, motywacje, segmentacje, lifestyle)

Charakter badania:

jakościowe

Metody badawcze:

desk research, etnografia, inne, semiotyka

Branże badawcze:

agencje reklamowe, domy mediowe, agencje PR, inne instytuty/agencje badawcze, inne typy podmiotów, szkolnictwo wszystkich szczebli, żywność – produkcja FMCG